Proost met een goede Toost!

Historie van de toost

Als je kijkt naar de historie van het uitbrengen van een toost dan is een heildronk op iemand uitbrengen nog niet eens zo heel lang geleden. Het was een vast onderdeel van een avondje dineren – in ieder geval in de gegoede kringen. Dat gebruik gaat terug op eeuwen van proosten en toosten, met soms symbolische en rituele betekenissen. In de negentiende eeuw verschenen er talloze bundels met voorbeelden van teksten die uitgesproken konden worden als toost. De boekjes waren gericht op de burgerij, die met toosten de allerhoogste klassen imiteerde. Deze betere kringen wisten wel hoe het hoorde en hoe je een toost moest uitbrengen, maar de burgerij was daar niet zo in thuis en moest een beetje geholpen worden. In datzelfde boekje tref je honderden uitgeschreven toosten. Een toost op de Koning, op een nieuwe echtgenote, op vader of moeder. Een toost voor bij de mosselen of het wilddiner, en ook toosten op het oude en het nieuwe jaar!

Er zijn weinig bronnen die bij het uitbrengen van een toost iets vermelden over de keuze van de wijn. Er wordt alleen vermeld dat er voor rode wijn en champagne wordt gekozen. Champagne was de wijn van de adel, van koningen, van de verfijning. Champagne blijft, al vanaf de 19e eeuw vooral een exclusieve bruisende wijn. 

De consumptie van champagne is in Nederland wat halfslachtig gebleven, want als we kunnen toosten met wat goedkopers is het ook goed. Daarom toosten we al jaren lang met van alles. Van Glühwein, chocolademelk, bier, advocaat, port tot wijn. Door een toost uit te brengen op een hoogte- of dieptepunt in je leven met een allerhande consumptie wordt een bijzonder moment saai, onopvallend en betekenisloos. Daarom is die verscheidenheid aan dranken nu gebotteld in een originele fles TOOST OP HET LEVEN, omdat bijzonder bijzonder moet blijven.

Het leven vieren

TOOST OP HET LEVEN kun je geven bij een huwelijk, geboorte, doop, verjaardag, vriendenbezoek, oud jaar, jubileum, pensioen, successen, diplomering, nieuwe woning, diner, condoleance en bij iedere gelegenheid waarvan jij denkt daar moet op geproost worden.

Van een diepte- of hoogtepunt in je leven een bijzonder moment maken door een toost uit te brengen, vraagt natuurlijk om een originele fles met een ongekend goede wijn. Oftewel Proost met een goede toost.

WhatsApp Stuur een WhatsApp